Mosae zorginstelling

Bij Mosae Zorginstelling in Maastricht hebben we 3 etages aangekleed. Klantwens: een minimalistische bewegwijzering en een omgeving die rust uitstraalt.

Je kent ze vast wel; de standaard bewegwijzeringsbordjes en interieur- en raamfolies. Ze vervullen een belangrijke functie, maar maken ook deel uit van het interieur en de beleving van een patiënt of bezoeker. Daarom creëren we steeds vaker totale interieurconcepten voor onze klanten. Zo ook bij de Mosae Zorginstelling in Maastricht.

Photo 1637562325d
Met name bij zorginstellingen speelt het creëren van sfeer een belangrijke rol: immers wil je dat de (veelal oudere) bewoners zich prettig voelen in de zorgomgeving. “Zorginstellingen weten heel goed dat het gebruik van folie voor ramen en wanden rustgevend werkt, maar dat gekozen kan worden voor uiteenlopende uitvoeringen weet men vaak niet.” Aan het woord Bas Stelten, medewerker Verkoop & Advies Bewegwijzering en Interieur.
03

“Bij Mosae Zorginstelling in Maastricht hebben we maar liefst 3 etages mogen aankleden en kregen we veel vrijheid. De bewoners zitten op een gesloten afdeling, waardoor de bewegwijzering voor hun niet persé nodig is. Voor de bezoekers moeten de routes echter duidelijk zijn.” Om de rust te behouden is gekozen voor vuurhouten paaltjes in een zwarte metalen houder. Op de kopse kant is de kleur zichtbaar van de afdeling, zoals bijvoorbeeld paars voor afdeling Lavendel. “Door het gebruik van natuurlijke materialen past de bewegwijzering bij de rest van het pand en gaat deze natuurlijk op in de omgeving.”

17
Huisnummerbox
Bijzonder zijn de houten kistjes bij de voordeur van elke bewoner. “De bewoners hebben allen een eigen voordeur binnen het complex. Reguliere huisnummers of bewegwijzering zegt hen niks, omdat ze dementerend zijn. Daarom hebben we een houten kistje ontwikkeld met diverse vlakken waar persoonlijke herkenningen voor de bewoners in geplaatst kunnen worden. Dat kan een foto of een herkenbaar product zijn. “Wanneer een bewoner bijvoorbeeld gek is op auto’s staat daar een speelgoedauto in, of een foto vanuit zijn jeugd. Zo herkennen de bewoners, middels andere prikkels dan de reguliere bewegwijzering, hun eigen voordeur.”
P1010570
Naast de houten bewegwijzering zoals de paaltjes en de kistjes zijn ook diverse folies geplaatst. “Naast een minimalistische bewegwijzering moest ook de interieurfolie begrijpelijk en prikkelend zijn. In plaats van een grote kastanjeboom op de muur hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een hele grote kastanje-vrucht die open staat met een afmeting van 3 bij 4 meter. Zo ga je niet uit van het voor de hand liggende maar probeer je de klant te verrassen.” Naast een mooie eyecatcher is de rust die de folie creëert ook van belang. “Een deur creëert onrust bij bewoners, want deze willen ze openen. Om te vermijden dat de bewoners op de deur afstappen kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een afbeelding van een kapstok of een boekenkast. Zo verbloem je de deur en de bewoners ervaren rust.”

We denken tegenwoordig niet meer vanuit losse producten maar kijken steeds meer naar een totaalbeleving. “Dat maakt dat we meebewegen met onze klanten en tijdig moeten innoveren. Deze vernieuwing werkt door het hele bedrijf door, aangezien onze projecten altijd teamwerk zijn.”

Meer weten?

Wil je meer weten over onze oplossingen voor interieur of bewegwijzering? Neem direct contact met ons op.